Retrospectiva politicii moldoveneşti

Societatea politizată

De ceva timp mă tot gândesc să scriu o mică analiză a politicului din Republica Moldova. O analiza în care să îmi expun părerea personală cu privire la ce se întâmpla sau urmează să se întâmple în segmentul politic din RM care în ultimul an a devenit cel mai vizibil segment al societății politizând tot mai tare societatea noastră. Fiind într-o vizită la rude discutam cu ei despre politică, ca de obicei dezbaterea era foarte aprinsă, totul datorită faptului că avem viziuni politice total diferite. Până la urma am ajuns cu toții la o concluzie comună, ceea ce a și liniștit spiritele, și aici o voi cita pe o ruda „Am 35 de ani, până acum nu aveam idee ce este politica,  nici nu mă interesa. Odata la 4 ani mergeam la vot şi atât, dar de un an încoace îi ştiu pe toţi politicienii, cine şi ce a zis, ce a făcut, câte operaţii la cap are sau cât o furat în anii –’90. Şi am mai aflat de un bogătaş (cu referire la Plohotniuc)”. Atunci am conştientizat ceea ce de mult timp bănuiam, societatea noastră este prea politizată. Privind ştirile în fiecare seară nu vezi altceva decât politică, liderii politici apar cu declaraţii, activişti de tipul Mocanu fac conferinţe de presă şi vin cu acuzări directe, oameni de afaceri dau în judecată pe cei care le strică imaginea şi totul se reduce la politică, ea este de vina de tot. În mod ideal această practică implică tot mai mult cetăţeanul în politică, ceea ce ar trebui să îl facă mai responsabil şi tânăra democraţie moldovenească să fie şlefuită până la ideal, dar din pacate nu este aşa, cetăţeanul cum a fost doar o păpuşă în mâna politicienilor aşa şi rămâne. Cetăţeanul moldav a obosit sa fie bombardat  timp de un an cu informaţie politica acest lucru la făcut să se afilieze inconştient la una din forţele politice active din RM care în opinia lui ar pune capăt acestui haos, nu se mai orientează spre promisiunile partidelor cu privire la salarii, pensii, educaţie, sănătate, politică externă, dar se orientează spre sfârşitul acestui haos.  Iată acum sloganul de anul trecut al PCRM „Stabilitate” este cel mai potrivit. Fiecare discuţie dintre prieteni se transformă într-o dezbatere politică, uneori foarte aprinsă şi chiar agresivă.Totuşi acest haos politic este un fenomen interesant de studiat, un izvor nesecat de teme şi informaţii pentru analize politice, teze de licenţă, master şi doctor în ştiinţe politice. Poţi analiza strategiile pe care le implementează partidele pentru a-şi promova imaginea, proiectele legislative  promovate/susţinute sau blocate în Parlament. Declaraţiile liderilor care poarte deseori un mesaj ascuns şi migraţiile politice, fenomen foarte des întâlnit în ultimul an, de fapt nu doar anul acesta, ci şi în alţi ani în care avea loc o schimbare a partidului de guvernare.

Personal privesc foarte atent ceea ce fac partidele, cel puţin partidele care sunt cel mai mult vizibile. Voi încerca să fac o analiza a fiecărui din acestea.

Partidul Liberal Democrat din Moldova în frunte cu liderul său Vlad Filat, pentru moment este un partid care creşte în rating-uri. Fondat în 2007 a reuşit în scurt timp să îşi mărească numărul de membri şi să ajungă al doilea partid după numărul de deputaţi după alegerile anticipate din 29 iulie 2010. Imediat după crearea Alianţei pentru Integrare Europeană şi împărţirea funcţiilor PLDM, practic, a luat cea mai valoroasă şi vizibilă funcţie, cea de Prim-ministru sau mai concret Guvernul. Strategia de imagine adoptată de V. Filat sau echipa de imagine a acestuia, în amestec cu funcţia de Prim-Ministru şi succesele obţinute de guvern pe mai multe direcţii au ridicat imaginea lui V. Filat la un nivel foarte înalt care acum îi permite să candideze la funcţia de Preşedinte (în cazul în care referendumul trece cu succes). Totuşi PLDM are de luptat încă pentru imaginea liderului şi a partidului. Aici vorbim despre 2 puncte vitale: 1. Reconstruirea caselor pentru sinistraţi. Conform planurilor prezentate de Guvern se doreşte construirea unui sat din temelie, unui sat modern, în care va fi dezvoltată întreaga infrastructură, case moderne, centre comerciale. Un proiect care costă milioane, bani pe care bugetul RM nu îi poate oferi. Aici va fi nevoie de împrumuturi enorme de la comunităţile internaţionale. Al doilea punct îl reprezintă relaţia cu Rusia. Datorită unor declaraţii ale liderului PL, domnul Mihai Ghimpu, conducerea Rusiei a luat o poziţie ostilă față de Republica Moldova și nu ar fi ceva ieșit din comun daca parte rusă, totuși, va participa la festivitatea de serbare a ”20 de ani de independență” a autoproclamatei Republici Nistrene. Acum V. Filat în calitatea sa de Prim-ministru trebuie să găsească o cale de a restabili aceste relații și de a demonstra că este capabil să mențină relații bune atât cu europenii. cît și cu rușii.

Faptul că PLDM acumulează tot mai multe persoane din diferite medii cum ar fi medici, academicieni, rectori şi cel mai fresh – agricultori, demonstrează tendința partidului de a strânge în jurul său cât mai mulți oameni de vază din aceste domenii. Pentru a demonstra electoratului că elita dintr-un oarecare domeniu este cu el și alegatorul fără să își dea seama va merge după acesta. O declarație a liderului PLDM, Vlad Filat transmitea ferm un mesaj: „Vor mai fi şi alte semnale verzi. Vine timpul pentru agricultori şi mediul culturii”. Rezultatul este evident când la data de 12 august un grup de 35 de specialişti în agricultură au devenit membri PLDM logic următorul pachet de aderare va include specialişti în domeniul culturii.

Totuşi electoratul se trage la putere, iar PLDM are puterea guvernamentala în mâini şi tinde să obţină mai mult la alegerile din toamnă, astfel mute persoane îşi doresc acum să devină membri ai acestui partid, astfel numărul de membri creşte pe zi ce trece. O aşa creştere bruscă a numărului de membri poate duce la un colaps al partidului. La fel ca un balon în care este pompat aer atât cât îi permite volumul, dar la un moment dat explodează eliberând aerul. La fel se poate întîmpla şi cu PLDM. Întrebare este: Care este volumul admisibil de membri pe care partidul domnului Filat îi poate asimila fără pericol? Nu cunosc răspunsul la această întrebare dar presupun că la un  moment dat vom afla şi vom putea fi informaţi despre aceasta prin două cai: 1) Partidul nu va mai accepta membri, conştientizând puterile sale, sau 2) Acest partid nu va obţine rezultatele dorite la alegeri şi oamenii singuri vor pleca din el spre un alt partid de guvernare.

Partidul Politic Alianţa Moldova Noastră este un partid care are o practică pe arena politică a Republicii Moldova. Un partid care timp de mulţi ani de zile a fost verticala anticomunistă şi acest fapt nu poate fi contestat. La alegerile locale din 2007 partidul a obţinut un succes remarcabil, tehnic majoritatea administraţiilor publice locale de nivelul I şi II erau formate din reprezentanţii AMN-ului. Acest succes la acel moment prezicea AMN-ului un viitor „însorit” dar din păcate la alegerile din 2009 atât din 5 aprilie, cât şi din 29 iulie AMN a obţinut un număr foarte scăzut de voturi. Cărui fapt se datorează acest lucru? În primul rând electoratul AMN era reprezentat de anti-comunişti. Aceasta era nişa partidului şi această nişă a menţinut-o până când şi alte partide nu s-au conturat pe acelaşi subiect. Astfel, electoratul AMN a fost luat parţial de PLDM creat în 2007 şi PL apărut în 2005 fiind succesor al Partidului Reformei. Aceste două formaţiuni au extras maxim posibil din electoratul AMN lăsându-l doar cu cei mai devotaţi adepţi ai partidului.

Acest pas a fost primul care a dus la scăderea puterii partidului în viaţa politică din RM. Al doilea pas la constituit, în opinia mea, campania electorala pe care a promovat-o AMN la ambele scrutine din 2009. În primul rând mesajele partidului. Desigur pensia de 500 de euro este un deziderat, dar foarte puţini au crezut în realizarea acesteia, în al doilea rând urmează garanţia pe care o oferea liderul Partidului Serafim Urecheanu. Placatele pe care era inscripţionat „Urechean garantează ! ” trezea întrebarea: Dar ce forţă are acest om ca să îmi garanteze pensie şi salarii de 500 de euro? Da, a fost primar de Chişinău, da, este liderul unui partid politic care a reuşit să menţină verticalitatea în faţa comuniştilor, dar aceste merite ale domnului S. Urecheanu nu au nimic în comun cu promisiunile de ordin economic pe care le face. A treia greşeală este tendinţa liderului AMN să devină preşedinte. Acest fapt a dus cu ideea la faptul că această persoană îşi doreşte cu orice preţ funcţia de Preşedinte al ţării cu atât mai mult că se pregăteau alegeri parlamentare şi nu prezidenţiale.

Al treilea pas greşit a AMN-ului a fost Congresul din decembrie a partidului la care urma să se aleagă din nou liderul partidului. Atunci, cel puţin pentru mine, era foarte clar că domnul Serafim Urecheanu este o personalitate politică stoarsă şi ar fi bine dacă ceda funcţia de preşedinte a partidului unui alt lider. Acest lucru nu a avut loc, ceea ce a dus la un scandal foarte mare şi foarte bine mediatizat de presă. Cel mai grav pentru un partid politic în situaţia pe care o are RM este să poarte o lupta internă, aceasta demonstrează că verticala partidului se ruinează, ceea ce şi s-a întâmplat, o mare parte din membri AMN au migrat în alte partide. Sondajele demonstrează că partidul nu va accede în noul Parlament. Acum este momentul pentru domnul Serafim Urecheanu să se gândească foarte serios privitor la viitorul partidului. Acum poate ar fi momentul să lase într-o parte toate ambiţiile, capriciile şi să gândească foarte bine fiecare pas pe care îl întreprinde, fiecare cuvânt spus în public şi foarte mult trebuie să lucreze cu imaginea partidului şi a liderului. Fiecare strategie de imagine trebuie gândită şi analizată şi acum ar fi cazul AMN să încerce metode noi de promovare cum ar fi promovarea prin intermediul reţelelor sociale.

O posibila coaliţie a AMN-ului cu alte partide ar fi o scăpare, însă doar daca cineva foarte cunoscut merge pe lista AMN-ului sau liderii AMN merg pe lista altui partid, astfel membrii partidului vor accede în Parlament. Crearea blocurilor electorale, chiar daca acum este permis de legea electorală nu va  aduce succes nici unui partid. Alegatorii deja au memorizat foarte bine logo-urile partidelor şi crearea unui nou logo a blocului electoral poate îngropa ultimele şanse a AMN-ului la alegerile anticipate.

Partidul Liberal este partidul apărut în 2005 ca succesor a Partidului Reformei. Începând cu alegerile locale unde a reuşit să îl promoveze pe tânărul Dorin Chirtoacă la funcţia de primar şi a obţinut conducerea consiliului municipal, PL şi-a creat încet, dar sigur, o imagine bună pentru alegerile din 2009. Succesul acestui partid a constat după părerea mea din 3 etape. Prima etapa a fost pomparea imaginei lui Dorin Chirtoacă şi a mesajului său electoral „Noi vom face schimbarea”, aceste două mijloace de promovare ale partidului au lucrat foarte bine, oamenii care doreau schimbarea mergeau după acest partid şi mulţi dintre tineri au început să îl vadă pe Dorin Chirtoacă ca fiind liderul lor, un primar tânăr care îi reuşea managementul primariei atrăgea tinerii, astfel Pl astăzi este un partid cu cei mai mulţi tineri. A doua etapă o reprezintă luptele din cadrul Consiliului Municipal Chişinău. Toate scandalurile şi luptele din cadrul CMC au pus ochii presei pe PL acesta tot mai des figurând în cadrul ştirilor. Aici se mai încadrează şi războiul brazilor care din nou scoate figura domnului Dorin Chirtoacă în vizorul cetăţenilor. Oamenii îl vorbeau şi acestuia îi creşte imaginea. Acest lucru a făcut ca în scrutinele din 2009 să fie primul pe lista partidului dar nici într-unul din parlamente nu a rămas în calitate de deputat. A treia etapă a fost preluarea ideii unioniste şi promovare valorilor româneşti în RM. Practic, ceea ce cândva promova Frontul Popular a fost preluat de PL, astfel, lăsând PPCD-ul fără cale spre alegător.  Idea unirii a fost prinsă de segmentul de dreapta al electoratului, un segment radical al societăţii care cu orice preţ îşi doreşte să reunească RM cu ţara-mamă România. În cadrul alegerilor din 2009 o mare susţinere a avut-o de la preşedintele României Traian Băsescu, care a declarat de mai multe ori că RM este proiectul său de suflet.

În pofida acestor succese PL a început să scadă în sondaje după alegeri şi în special după ce liderul PL, domnul Mihai Ghimpu, a fost ales în funcţia de Preşedinte al Legislativului. Toate glumele pe care le făcea de la tribuna Parlamentului, practica de a închide microfonul deputaţilor comunişti a jucat împotriva lui. Acele scandaluri din CMC au ridicat partidul, dar ceea ce făcea dumnealui în Parlament i-a scăzut din popularitate. Situaţia s-a înrăutăţit atunci când domnul Ghimpu se arăta dispus să modifice total Constituţia şi să evite alegerile anticipate. La aceasta s-a mai adăugat şi declararea zilei de 28 iulie a ocupaţiei sovietice ceea ce a stârnit şi mai multe nemulţumiri în rândul populaţiei. Insuccesul domnului Dorin Chirtoacă în soluţionarea problemelor municipiului Chişinău a dus şi mai mult la scăderea rating-ului partidului. Acum electoratul PL este format în exclusivitate de persoane care sunt pro România şi pro unire, acest segment a putut fi ţinut de domnul Ghimpu în cadrul partidului.

Viitorul partidului este foarte interesant. Practic PL are şanse să acceadă în noul Parlament menţinând acest segment de electorat, dar paralel cu aceasta s-a lipsit de şansa de a prelua şi alţi alegători care i-ar aduce mai multe voturi şi mai mare influenţă în parlament. Totuşi, consider că perlele domnului M. Ghimpu vor urma şi până la dizolvarea Parlamentului, vor mai apărea idei de a găsi o cale prin care domnul preşedinte al legislativului să menţină actualul Parlament. Vom vedea ce va fi în toamnă. Acum PL a ieşit un pic din vizorul presei, circulă zvonuri precum că domnul Ghimpu este plecat în România pentru a se odihni, este august, e logic să se odihnească, doar că în acest moment alte partide lucrează şi îşi pregătesc terenul de luptă.

Partidul Democrat din Moldova este un partid care are o istorie bogată în politica moldovenească. Istoria partidului începe în 1997 ca o mișcare social politică fondată cu scopul de al susține pe domul Petru Lucinschi ex-președinte a Republicii Moldova. Forma actuală a partidului Democrat a fost oferită de congresul din 2000 cînd sa hotărât modificarea denumirii în PDM și a fost ales în calitate de lider domnul Dumitru Diacov. PDM a avut multe de înfruntat. Au avut loc fuziuni cu alte partide, ca de exemplu Partidul Social Liberal. Dar au fost şi pierderi de cadre, cel mai grav a fost plecarea domnului Vlad Filat în 2007 care la rîndul său a fondat PLDM, acest fapt şi a rupt o parte a electoratului democrat pentru a l transforma în electorat liberal-democrat. În cadrul alegerilor din 2009 PDM a cunoscut 2 căi: 1) Calea unui partid care se scufundă în lacul politic din RM întrucât nu a reuşit să acceadă în parlament şi 2) Reînvierea ca în biblie. Această înviere sa datorat în mare parte liderului actual al formaţiunii Marian Lupu, care a găsit curajul de a pleca de la PCRM şi a aderat la PDM. Pompând masiv imaginea acestuia, formaţiunea a reuşit să acceadă în parlament în urma scrutinului din 29 iulie 2009. Treptat imaginea domnului M. Lupu creştea şi şansele acestuia de a câştiga eventualele alegeri prezidenţiale erau foarte mari. Dar de la alegerile anticipate a trecut un an. Marian Lupu nu şi-a obţinut funcţia de preşedinte. Practic dintre toţi liderii AIE doar el a rămas fără funcţie de conducere. Dar cred că de mulţumea cu faptul că a obţinut controlul asupra SIS-ului şi a CCCEC cel puţin aşa reiese din declaraţiile domnului Lupu din cadrul unei conferinţe de presă organizată la 12 august 2010.

La momentul actual PDM se afla în urma PLDM-ului în promovarea imaginii sale. În timp ce Domnul Mihai Ghimpu şi Domnul Serafim Urecheanu au fost absenţi o perioada de pe arena politică, atunci Liderul PDM de rînd cu liderul PLDM se aflau în plină acţiune. Practic principala metoda prin care sa făcut vizibil domnul Lupu este scandalul provocat de domnul Mocanu prin învinuirea omului de afaceri Plohotniuc care este bănuit de mass-media că a finanţat Partidul Democrat. Acest scandal despre care se consideră că ar fi dirijat din umbra de oponenţii politici ai domnului Lupu ar putea fi şi o regie a PD-ului pentru a se menţine ferm în topul ştirilor politice.  Nu cunoaştem detalii, dar sunt sigur că cel târziu după alegeri va fi clar cine este păpuşarul care îl dirijează pe S. Mocanu.

Războiul deschis în care se află acum V. Filat şi M. Lupu reprezintă o rivalitate normală în cadrul unui scrutin electoral. Această confruntare îşi poate găsi picul său în cadrul unor dezbateri bilaterale între aceştia pentru funcţia de preşedinte a statului şi în special în cadrul turului II. Ambii candidaţi sunt puternici şi cel puţin pentru mine va fi interesant să privesc aceste dezbateri, dar va câştiga acela care va putea demonstra omului ceea ce spune. Cel care se va baza pe argumente puternice şi vizibile acela va câştiga. Cel mai greu îi va fi Domnului Lupu, după un an de guvernare a Alianţei nu prea are cu ce se mândri, neavând funcţii de conducere au lobat cu greu anumite idei. În cazul dezbaterilor el va trebui să joace foarte murdar şi să deschidă anumite cărţi precum cea pe care  a deschis-o deja cu privire la conducerea SIS-ului şi a CCCEC-ului.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, unul din cele mai puternice partide din RM. Un partid criticat dur de foarte mulţi dar care a fost la guvernare timp de 8 ani de zile care sau încheiat practic cu evenimentele din 7 aprilie 2009. PCRM tinde să fie un partid al celor nostalgici, un partid al celor care doresc să reînvie socialismul şi fosta URSS, cei care cândva cu 20 de kapici cumpărau 3 pîini şi un cîrnaţ. Practic majoritatea din electoratul PCRM sunt oamenii de vârsta a III care mai cred în seceră şi ciocan. Dar, în realitate PCRM este un partid al capitaliştilor. Cei care trebuie sa fie mai săraci şi ţăranul mai bogat , au devenit peste 8 ani de guvernare cei mai bogaţi oameni din RM. Primul succes major al PCRM au fost alegerile din 2001 cînd acesta obţine majoritate mandatelor în parlament care ia permis să evite orice alianţă. În 2005 situaţia sa mai schimbat deja PCRM nu mai avea destule mandate şi era vitală o coaliţie care să întruchipat în coaliţia cu PPCD ceea ce a însemnat şi  moartea politică a PPCD-ului. Din 2005 până în 2009 PCRM pierde mult din electorat şi acest lucru se observă din alegerile locale cînd majoritatea revine AMN-ului. Apoi a urmat tentativele de a intimida opoziţia prin nenumărate dosare penale pe numele liderilor acestora şi utilizarea pe larg a resurselor administrative pentru menţinerea puterii. Dar în 2009 au loc evenimentele din 7 aprilie 2009 când tinerii au ripostat rezultatele alegerilor parlamentare şi cereau plecarea comuniştilor. Lipsa unui vot supranumit şi „vot de aur” a dus la alegeri anticipate în care comuniştii au devenit partid de opoziţie. Principala idee pe care se bazează politica dusă de PCRM este denigrarea AIE şi a membrilor acestea. Fiind practic lipsiţi de fonduri şi resurse, PCRM este nevoit să dea din mâini pentru a întări cumva lichidul din jurul lui şi astfel cel puţin să se menţină pe poziţie. Liderul PCRM, Vladimir Voronin este deja bătrân şi încă o campanie electorală ar fi poate prea grea pentru el. În cazul în care vor fi alegeri prezidenţiale PCRM va încerca din nou să obţină dreptul de al înainte pe V. Voronin la această funcţie. Mulţi spun ca nu este posibil, ca cel puţin interpretarea oferită de Curtea Constituţională spune că nu va putea dar în cazul în care se schimbă constituţia atunci o noua interpretare oferită de curte la cererea PCRM ar putea da câştig de cauză domnului Voronin care va avea undă verde pentru alegeri. Unica şansa a PCRM de a se menţine pe plutire este greşeala alianţei sau partidele din acestea. Atunci cînd este sărăcie şi haos, probleme de diferit ordin şi disesiune socială atunci apare şi se instaurează comunismul/dictatura. Astfel comuniştii vor juca mult pe greşelile făcute de actuala guvernare.

Alexandru Musteaţa

Director Executiv ISPED

Acest articol exprimă părerea autorului asupra tematicii studiate şi nu este o publicaţie oficială a unei instituţie naţională sau internaţională cu excepţia Institutului Pentru Studii Politice şi Educaţie Democratică

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Retrospectiva politicii moldoveneşti

 1. alina zice:

  E o naliza foarte buna,chiar daca sunt unele lucruri cu care nu sunt de acord,totusi e o opinie pe care o stimez mult,si ce vreau sati spun sa nu te opresti aici deoarece ai talent si un spirit de observatie bine antrenat….Felicitari!!!!!!!!!!!!!!!

 2. angy zice:

  Succes, copile!

  Esti in blogroll! M-ai convins! Tin pumnii si fii atent la ceea despre ce am discutat ultima data noi doi!

  Bafta multa,

  Angy

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s