Suspans în ziua X

Scriu acest articol în ziua alegerilor parlamentare anticipate. Îl scriu deoarece suspansul zilei de azi trebuia aşternut pe foaie. Trezit de dimineaţă am pornit calculatorul şi imediat am căutat să văd ştirile, căutam ştiri bombe,  ştiri tipice zilei alegerilor, dar spre uimirea mea nu era nimic neobişnuit, doar o ştire care spunea că secţiile de votare şi-au început activitatea. Era ora 8:00, şi muream de nerăbdare să aflu care este rata de participare pe ţară în primele ore ale dimineţii.  La orele 10:00 am aflat că pînă la ora 9 dimineaţa au votat aproximativ 5%. Imediat după aceasta am mers şi eu cu prietenii la secţia de votare să ne exercităm dreptul nostru constituţional.  Mare a fost mirarea mea să văd secţia de votare plină de cetăţeni, am stat în rînd aproximativ 15 minute şi cu fiecare minut mă bucuram tot mai mult privind cum intrau tot mai mulţi alegători.  Aruncând buletinul de vot în urnă, mi-am spus „Să fie cu Doamne ajută” şi sper cu adevărat că alegerile de azi vor schimba ţărişoara noastră spre bine.

După amiază m-am aşezat în faţa calculatorului şi am început să urmăresc pe net cum decurge campania electorală. La fiecare 3 ore mă bucuram tot mia mult şi mai mult privind cum numărul de alegători creşte iar cînd a ajuns la 55 % după ora 18:00 m-am bucurat şi mai mult.  Paralel cu aceasta citeam pe net o ştire în care se spunea că CEC-ul a luat decizia de a permite secţiilor de votare de peste hotare să scrie numele partidelor pe foi A4 si să le dea alegătorilor din motiv că buletinele de vot sau epuizat. Atunci am înţeles că cetăţenii noştri sunt cetăţeni conştienţi, cetăţeni responsabili. Ei au înţeles cît de mult contează să participe la votare.

În dimineaţa zilei de 28 noiembrie într-o discuţie cu un prieten anticipam că rata de participare va fi de 55-60%, acum pot spune că am greşit am fost prea pesimist, presimt că pînă la  orele 9:00 vor fi mai mult de 60% aproximativ 65-68%.

Suspansul zilei de azi mă urmăreşte de cîteva zile. Mă tot gândesc la conjunctura politică post electorală, cu toate declaraţiile politicienilor spuse în perioada campaniei şi în ultimele zile a campaniei. Din start PD era gata sa facă coaliţie cu PCRM în interesul naţional, în ultima zi la o emisiune televizată declară că nu mai fac coaliţie şi doresc să rămână în AIE.  În dimineaţa zilei alegerilor am privind un material video al postului de televiziune HTB despre alegerile anticipate din RM în care mult stimatul domnul Lupu declară că PD va face tot ce trebuie în interesul cetăţeanului inclusiv si coaliţie cu PCRM. Desigur în 2005 şi PPCD şi PD au votat pentru V.Voronin bazându-se pe interesul cetăţeanului pentru ca în 2009 PCRM să nu dorească să îl voteze pe M. Lupu din acelaşi interes al cetăţeanului. Apare întrebare: Cine cu adevărat se gândeşte la cetăţean? Cei care practic au mers la sinucidere politică în 2005 sau cei care au adus ţara în impas politic în 2009?

Acum cînd rămîn minute numărate pînă la închiderea secţiilor de votare mă bucur că cetăţenii noştri au ieşit la vot şi încă într-un număr mare. Dar mie frică să citesc pe data de 29 noiembrie  rezultatele alegerilor.  Sper din suflet să nu fie şocul primit la data de 5 aprilie şi 29 iulie 2009. Sper că de data aceasta ziua de luni după alegerile parlamentare va fi o zi fericită, o zi cînd ne vom bucura că mai avem un viitor în RM, unul prosper, fără sărăcie şi  cu perspectivă de integrare în UE şi nu din motivul că UE ar fi raiul pe pământ în care trebuie să mergem cu toţii dar din motivul că UE impune anumite standarde pe care RM trebuie să le atingă de facto pentru a avea un trai decent şi un viitor asigurat. Primii paşi au fost făcuţi deja, nu trebuie decât să continuăm pe această cale.

Suspansul zilei X continua pînă în dimineaţa zilei de 29 noiembrie 2010 cînd vom afla viitorul ţării noastre. Simt că voi avea o noapte albă,  dar sincer sper să merite tot efortul depus în această campanie de toţi actorii implicaţi, partidele,  ONG-urile, mas-media etc.

Sincer sper că viitorul nostru în RM nu ne va fi furat din nou!

Alexandru Musteaţa

P.S. Daca e să anticipăm un pic lucrurile eu presupun că va fi cam aşa: PLDM şi PCRM cîte 30 – 33 %; PD – 13 – 15 %; PL – 10 – 13, dacă AMN trece atunci la limita de 4 %, restul partidelor rămîn în afara parlamentului.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Alegeri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s