Suspans post electoral

A doua zi după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 a fost tristă, toţi aveau feţele obosite după o noapte de suspans şi emoţii aşteptînd ca procentul PCRM să scadă şi procentul partidelor din AIE să crească dar nu a fost să fie. Din păcate aproximativ la orele 11 a fost clar că nu am ajuns mai departe decît acolo unde am fost pînă acum adică într-un impas politic. Unica şansă de a scăpa ca prin urechile acului de această situaţie sunt voturile de peste hotare. După amiază CEC a anunţat că peste hotare au votat peste 65 000 de cetăţeni la toate 75 de secţii de votare, aceste 65 000 de voturi reprezintă 4 mandate de deputat în parlament. Conform formulei CEC, PLDM primeşte expres 2 mandate, PL un mandat şi paradoxal dar un mandat balansează între PD şi PCRM. Astfel sumînd aceste mandate cu cele calcultate la secţiile de votare din ţară primim doua scenarii posibile:


Din cele expuse în presă şi pe site-ul CEC îmi dau seama că al doilea scenariu este mai real. În acest caz pe politicienii noştri îi aşteaptă o grea încercare. Daca PD cu PCRM face coaliţie în ambele cazuri vor avea 56 de mandate, ceea ce nu le ajunge să aleagă preşedintele şi asta în cazul în care nu reuşesc să găsească 5 „voturi de aur”. În cazul în care totuşi PD-ul va hotărî să rămînă în componenţa AIE pentru al II-lea scenariu va fi nevoie de „votul de aur” al unui candidat din partea PCRM. Paradoxal dar după un an şi jumătate sa ajuns din nou la „votul de aur” doar că deja cealaltă tabără are nevoie de el.

Sincer sper că va trece primul scenariu, luînd în calcul că încă mai sunt şi voturile date pentru partidele care rămîn în afara parlamentului, după redistribuirea egală a acestora putem avea surprize plăcute.

Un lucru e cert, în interiorul actualei AIE vor avea loc discuţii foarte aprinse, acest lucru este clar şi fără declaraţia domnului Lupu. Vor avea pretenţii unul la altul şi posibil că vor  rîvni mai mulţi pentru funcţia de preşedinte ceea ce ar putea duce la complicarea procesului de negocieri.

Personal consider că actuala configurare este foarte ok. V. Filat a demonstrat de nenumărate ori că deţine toate calităţile necesare pentru gestionarea legislativului. Domnul M. Ghimpu stă bine în fotoliu de Preşedinte al Parlamentului, este jurist de profesie, poate inchide în continuare microfoanele deputatilor PCRM şi domnul M. Lupu poate lua postul pe care atît de mult îl doreşte, postul de Preşedinte al Statului Republica  Moldova, un stat în care conform formei de guvernare acest post ar trebui să fie doar unul simbolic.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Alegeri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Suspans post electoral

  1. angy zice:

    Mi se pare ca ai gresit cu un mandat la scenariul negativ … 🙂

    • alexmusteata zice:

      mda, se pare ca socoteala de acasa nuc corespunde cu cea de la tirg, chair daca si calcule preventive facute de oamenii de la CEC tot preziceau 41 mandate la PCRM, Asteptam distribuirea mandatelor extraparlamentare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s