Parlament avem, Guvern avem. Dar ce facem cu preşedintele ?

Păi iata, au trecut aproximativ 2 ani de galagie politică. Cea mai săracă ţară de pe continetul european a ajuns ţara cu cea mai dezvoltată democraţie şi cu cel mai mare număr de experţi în politică. Practic fiecare al 3 cetăţean la o discuţie cu al sau cumătru se transformă în cel mai experimentat analist politic.

După 28 noiembrie 2010 am trecut printr-o perioada de şoc, plină de suspans şi neştiinţă,   totul amplificat de mass-media noastră care, ca de obicei face din ţînţar – armăsar. Pe ultima sută de metri a anului 2010 am aflat şi noi simplii muritori despre alianţa creată şi cu inima împăcată ne-am aşezat la masa de sărbătoare ascultînd cuminţi discursul noului preşedinte. Dar, după aceasta linişte au urmat doar cîteva şedinţe ale parlamentului în care principala intriga a fost arma pe care o avea cineva din deputaţi şi faptul că domnul Preşedinte al Parlamentului rugumă în timpul şedinţei. Deja văd în presa noastră discuţii despre alegerile locale şi în special miza se pune pe primaria municipiului Chişinău, aceasta fiind principala ţinta a concurenţilor electorali. Deci lupta naţională pentru putere în acest stat micuţ, „sărac”, dar democratic a trecut la nivel local, lupta fiind dusă pentru administraţiile publice locale de ambele nivele.

Imi pun o întrebare foarte simplă: Ce facem cu preşedintele? Doar nu putem avea unul interimar la nesfîrşit! Din analizele experţilor în drept constituţional şi analiza spectrului politic se evidenţiază citeva modalităţi de alegere a preşedintelui statului. Prima şi cea mai optimistă este desigur „Flagul alb” ridicat de comunişti. Foarte puţin probabil dar totuşi posibili ca PCRM să dea conducerea pe mîna alianţei pentru 4 ani şi să stea în opoziţie. Al doilea scenariu este „Calul Troian”, astfel cel puţin doi deputaţi din rîndul roşilor să cedeze sub presiunea opiniei publice şi a sumelor de bani propuse şi să plece din partid, alăturîndu-se AIE si votînd pentru candidatul AIE care evident este Marian Lupu. Scenariul sub numarul 3 este mai complicat, necesită modificari în constituţie şi scăderea numărului deputaţilor care trebuie să voteze în trei etape. Proiectul modificării constituţiei a fost prezentat deja în parlament. Curtea Constituţională şi-a dat avizul, acum trebuie doar să fie introdus pe ordinea de zi a parlamentului, dar, vor vota oare PCRM proiectul înaintat de ei în legilativul precedent? Logic ar fi să voteze, însă surprizele sunt mereu prezente pe arena politică a Moldovei. Ultima soluţie şi practic cea mai costisitoare este organizarea unui referendum cu excluderea pragului electoral necesar pentru validarea referendumului la care se va solicita din nou părerea populaţiei privind problema alegerii şefului statului. Scenarii avem multe, fiecare bun în felul său, regizori şi actori sunt, principalul să avem un „Happy End” al acestui teatru de păpuşi, în care noi, cetăţenii statului, principalii actori ai unui stat democratic, suntem doar spectatori. Tot ce se discută şi se decide la nivel central se face fără noi, pe noi nimeni nu ne întreabă: vrem sau nu vrem un ministru al tineretului care nu reuşeşte să faca un calcul simplu de matematică; vrem noi sau nu ca domnul Plohotniuc să fie prim-vicepreşedinte al parlamentului si tot asa mai departe, detalii mărunte dar importannte. O parte a societăţii discută, altă parte a societăţii tace fiind obosită de acest teatru ieftin, care ar accepta orice doar să nu mai audă nimic despre politică.

Pauza de pe scena politică pune spectatorii pe gînduri. E prea mare liniştea şi mare este riscul că aceasta este liniştea dinaintea furtunii.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Alegeri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s